Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ موریتانی، کشوری مسلمان‌نشین در شمال غربی آفریقا است. فعالیت‌های قرآنی در این کشور به دو شکل سنتی و نوین به صورتی پر رونق ادامه دارد. یکی از شیوه‌های آموزش سنتی قرآن در موریتانی، تدریس در «محاظر» است.

در شیوه سنتی آموزش قرآن، قرآن‌آموزان کلام وحی را با استفاده از تخته‌های چوبی حفظ می‌کنند، به‌ طوری که هر قرآن‌آموز یکی از این تخته‌های چوبی دارد و روزانه آیات قرآن و مطالب را روی آن می‌نویسد و هر روز آیاتی را که از استادش می‌آموزد تکرار و روی این تخته‌ها یادداشت می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کشور موریتانی آموزش قرآن اهمیت فراوانی دارد، به‌طوری که تقریباً همه مردم به جز عده اندکی به کلام وحی توجه زیادی دارند و کودکان را قبل از مدرسه به مراکز آموزش قرآن می‌فرستند. حتی افرادی که علوم غیردینی همچون مهندسی نیز می‌خوانند، یادگیری قرآن برایشان بسیار ارزشمند است و همین مسئله سبب شده که مراکز قرآنی زیادی در زمینه آموزش کلام وحی وجود داشته باشد.

در همین راستا، پایگاه خبری «الجزیره نت» در گزارشی با عنوان «العطلة الصيفية في موريتانيا... موسم الهجرة إلى محاظر القرآن؛ تعطیلات تابستانی در موریتانی... موسم هجرت به سمت مکتب‌خانه‌های سنتی آموزش قرآن» به تبیین شوق و اشتیاق موریتانیایی‌ها برای شرکت در این مراکز سنتی آموزش قرآن در فصل تابستان پرداخته که ترجمه فارسی این گزارش تقدیم می‌شود:

در سایه آلونکی ساخته‌شده از گل و چوب که با هدف تدریس به کودکان در یکی از محله‌های شهر «نواکشوت»، پایتخت موریتانی ساخته شده، «احمدو ولد سیدی عالی» با جمعی از هم سن و سالانشان قبل از ظهر آماده نوشتن و فراگیری درس قرآنی جدیدی می‌شوند و مربی برای آن‌ها درس‌های قرآنی را تدریس می‌کند. این در زمانی است که مدارس رسمی که وقت زیادی از کودکان می‌گیرد و آن‌ها را از آمدن به محاظر (مکتب‌خانه‌های سنتی آموزش قرآن در موریتانی) باز می‌دارد، بسته شده است.

سحرخیزی

در موریتانی خانواده کودکان برای این‌ که فرزندانشان کمی پیش از نماز صبح از خواب بیدار شوند و به مکتب‌خانه قرآنی که در همسایگی آن‌ها قرار دارد بروند، برنامه ریزی می‌کنند. کودک برای رفتن به کلاس قرآن با خود یک تخته (لوح) چوبی که برای نوشتن درس‌های قرآنی جدید فراهم شده، می‎برد و در کلاس با دوستانش زیر نور چراغ‌های داخل این آلونک که مربی آن را برای آموزش خواندن، نوشتن و حفظ قرآن به کودکان ساخته، مطالب را روی لوح‌ها می‌خوانند.

ولد سیدی عالی درباره این مراکز قرآنی می‌گوید: بسیاری از کودکان قبل از برآمدن بامداد زودتر از او به مکتب‌خانه می‌آیند و مربی نیز قبل از همه قرآن‌آموزان در آن مکان حضور می‌یابد تا فرش‌ها و زیراندازهای کوخ را آماده و پهن، چراغ‌ها را روشن و درس‌های جدید را آماده کند. او از کودکان می‌خواهد تا مطالب روی لوح‌ها را بخوانند و به خوبی بر روی درس‌ها تمرکز کنند تا بتوانند درس‌های جدید روز را بنویسند و قرآن را حفظ کنند.

فرآیند تدریس قرآن کمی پیش از نماز صبح آغاز می‌شود و تا ساعت 8 یا 9 صبح ادامه دارد، پس از آن کودکان برای خوردن صبحانه به خانه‌هایشان می‌روند و دوباره بازمی‌گردند تا درس‌های روزشان را بنویسند. سپس نوبت به قرائت می‌رسد و این کار تا ساعت 11 ادامه دارد. کار مجددا بعد از نماز ظهر از سر گرفته می‌شود. قرآن‌آموزان کمی قبل از عصر به خانه برمی‌گردند و مجددا قبل از نماز مغرب برای تمرین شبانه در محل درس قرار می‌گیرند و به این صورت روزشان را با فراگیری  سنتی قرآن که در آن ناحیه رواج بسیاری دارد، به پایان می‌رسانند.

تعطیلات تابستانی

«الصافی ولد عیسی نجاه الله»، استاد مکتب‌خانه‌ سنتی آموزش قرآن «فتح» در موریتانی با اشاره به این که این مرکز کمی بعد از تعطیل شدن مدارس رونق می‌یابد و تعداد دانش‌آموزانی که به آن‌ها قرآن آموزش می‌دهد چند برابر می‌شود، می‌گوید: «محاظر»(مکتب‌خانه‌های سنتی قرآن) در تعطیلات تابستان و پس از تعطیلی مدارس رسمی از پایان ماه می(10 خردادماه) رونق بسیاری می‌گیرند، زیرا خانواده‌ها تمایل دارند که فرزندشان را برای یادگیری قرآن به این مراکز بیاورند.

وی در ادامه تأکید کرد: حفظ قرآن نزد بسیاری از شهروندان موریتانیایی اولویت دارد و همین مسئله باعث می‌شود که بعضی از خانواده‌ها در طول یک سال تحصیلی، کودکان خود را هم به مدرسه می‌فرستند و هم به آن‌ها قرآن یاد می‌دهند و توجه به تدریس قرآن در محظر در ایام تعطیلات تابستانی نیز زیاد می‌شود.

این مربی قرآن همچنین اظهار کرد: بعضی دیگر از خانواده‌ها هستند که به دلیل فشار درس‌های مدارس رسمی فرصت نمی‌کنند تا به کودکانشان قرآن یاد بدهند به همین دلیل از فرصت تعطیلات تابستان برای این کار استفاده می‌کنند و کودکان خود را به مکتب‌خانه‌‌های سنتی قرآن می‌فرستند.

وی در ادامه افزود: مکتب‌خانه «فتح» حدود 7 سال پیش در یکی از محله‌های پایتخت موریتانی افتتاح شد و از آن زمان تا کنون من شاهد هستم که هر سال در تعطیلات تابستان و پایان سال تحصیلی، استقبال گسترده‌ای از این مرکز می‌شود، زیرا بسیاری از کودکان نمی‌توانند هم به درس‌های مدرسه برسند و هم به درس‌های محظر. اما عده کمی هم هستند که طبق یک برنامه زمانی معین و به صورت پراکنده می‌توانند هر دو کار را انجام دهند.

رونق مکتب‌خانه‌های سنتی قرآن در تابستان

تدریس علوم دینی و لغوی کهن در تعطیلات تابستان در مکتب‌خانه‌های سنتی قرآن رونق چشمگیری می‌گیرد و موج گسترده‌ای از دانشجویان و دانش‌آموزان دبیرستان برای آموزش قرآن در تابستان به این مراکز روی می‌آورند.

«محمد فال ولد سید أمحمدريال» یکی از قرآن‌آموزان این مراکز علوم دینی و لغوی معتقد است که استقبال افراد از این مراکز سنتی آموزش قرآن در تعطیلات تابستان به شکل چشمگیری بیشتر می‌شود؛ به گونه‌ای که بسیاری از دانش‌آموزان مدارس و دانشجویان بعد از تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها روانه این مراکز می‌شوند.

وی همچنین افزود: بازار مراکز سنتی آموزش قرآن با وجود مدارس رسمی همچنن پر رونق است، زیرا این مکتب‌خانه‌ها اصل و پایه تدریس در کشور محسوب می‌شود و به هیچ دلیلی امکان ندارد که خانواده‌ها در تعطیلات تابستان فرزندان خود را به این مراکز نفرستند.

 استاد مکتب‌خانه سنتی قرآنی «فتح» نیز معتقد است که این مراکز همچنان با همان هدفی که برایش تأسیس شده بودند؛ یعنی آموزش علوم دینی و عربی، مشغول به کار هستند. در گذشته تحصیل در این مراکز در فضای باز انجام می‌شد و وقتی شب فرا می‌رسید کودکان و قرآن‌آموزان برای خواندن از روی لوح‌های چوبی، آتش روشن می‌کردند.

شیخ ولد عیسی نجاه الله نیز در این باره می‌گوید: در حال حاضر برای برخی از این مکتب‌خانه‌های سنتی آموزش قرآن، ساختمان‌هایی ساخته شده و بعضی دیگر نیز در «کوخ» (آلونکی از چوب و گل) مشغول به فعالیت هستند و در بعضی از روستاها نیز آموزش قرآن در چادرها تدریس صورت می‌گیرد و قبلا نیز زیر سایه درختان یا در فضای باز فعالیت می‌کرند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: تابستان آموزش قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۱۱۶۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کار قرآنی در شمار مبارک‌ترین کارهای اسلامی و جهادی است

به گزارش خبرگزاری مهر، رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نامه حجت‌الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در خصوص جزئیات حرکت هم‌افزای ملی زندگی با آیه‌ها، نکات زیر را مرقوم فرمودند:

بسمه تعالی

کار قرآنی در شمار مبارک‌ترین کارهای اسلامی و جهادی است. مراقب باشید در نیمه‌ی راه رها نشود.

پیگیری نکردن کارها و روزآمد نکردن برنامه‌ریزی‌ها آفت بزرگ سرفصل‌های شوق‌انگیز است.

در باب قرآن، کار لازم ابتدایی، فهم معانی کلام خداوند است و البته حفظ هم بسیار مهم است.

گفتنی است؛ پویش ملی زندگی با آیه‌ها با محوریت حفظ موضوعی آیاتی از قرآن کریم در ماه رمضان با مشارکت بیش از ۱۰ میلیون نفر و محوریت ۳۰ آیه کلام الله مجید برگزار شد.

کد خبر 6095677

دیگر خبرها

  • برگزاری مسابقات قرآن بین کودکان و دانش آموزان در روستای الیف + تصاویر
  • این مورد جزو خدمات درمان رایگان کودکان نیست | ۲ سامانه برای ثبت شکایت از بیمارستان‌ ها 
  • برگزاری طرح «هر روستا یک خانه قرآن» در ملایر
  • مردم نمی‌دانند در چه حوزه‌هایی وقف کنند
  • خانه تکانی اینتر در تابستان: 5 بازیکن می‌روند
  • کار قرآنی در شمار مبارک‌ترین کار‌های اسلامی و جهادی است
  • سابقه دیرینه دارالقرآن الکریم حرم رضوی در زمینه ترویج قرآن کریم
  • دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی، منادی قرآن و معارف اهل بیت(ع)
  • کار قرآنی در شمار مبارک‌ترین کارهای اسلامی و جهادی است
  • آزمون‌ دوره ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن در نی ریز